0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kava in 10 najbolših kavnih zrn na svetu

Kava in 10 najbolših kavnih zrn na svetu ( 2021 )

Svetovno najboljša kavna zrna Arabice niso razvrščena v nobenem posebnem vrstnem redu, saj je največji dejavnik osebna preferenca.

Nekaterim je na primer morda bolj všeč vinska in sadna kislost kenijske kave kot klasično ravnovesje kolumbijske kave. Drugim morda ne.

Nekaj dodatnih opomb o metodologiji je vključenih na dnu.

Katera kava je najboljšega okusa?

Preprost odgovor je: je ni.

Okus je zelo, zelo individualna izkušnja. Nanjo vplivajo:

 • vaša genetika, ki vpliva na to, kako vaši možgani zaznavajo določene okuse
 • vaša vzgoja, ki pogojuje, da dajete prednost določenim okusom pred drugimi
 • okusnih receptorjev, ki se lahko spremenijo z uporabo zdravili in dieto
 • usposabljanje za degustacijo, ki vas lahko nauči boljšega prepoznavanja okusov (podobno kot pri degustacijah vin)
 • življenjske izkušnje, ki imajo lahko negativne ali pozitivne spomine, povezane z določenim okusom
 • živila, ki ste jih nedavno jedli lahko spremenijo vaše receptorje za okus
 • razpoloženje in raven stresa, ki spremenita kako vaši možgani zaznavajo okuse

Zato, ko nekdo reče “kava X je najboljša”, v resnici mislijo, da je “kava X najboljša po mojem okusu”, in to za vas ni koristno.

Najboljša kava za vas je tista, ki jo odkrijete sami. Izogibajte se določenim blagovnim znamkam, ki skrivajo izvor kave pred vami.

Spodaj smo našteli 10 najboljših kav na svetu, po našem okusu.

1. TANZANIJSKA KAVA IZ FRUNOV

Gojena na gorah Meru in Kilimandžaru v Tanzaniji, so Peaberry Kavna zrna svetla kava Arabica s srednjim telesom in čudovito kislostjo sadnega tona.

Najboljše kave iz Tanzanije imajo globok in bogat okus, ki pogosto razkrivajo pridih črnega ribeza, ki se zmehča v čokolado in se nato zlije v dolgotrajen sladek okus kave.

Priporočljivo praženje: srednje

Srednje praženje zagotavlja aromo, ki je cvetlična in kompleksna, pogosto ima pridih ananasa, citrusov ali kokosa. Okus je nežen, včasih razkriva vinske note in žameten občutek v okusu.

2. KAVA HAWAII KONA

Najboljša havajska kavna zrna Kona se gojijo na približno 600 metrih nadmorske višine, na rodovitnih pobočjih vulkanov Mauna Loa in Hualalai na Velikem otoku Hawaii.

Kava Kona je znana po svojem bogatem, a lahkem in nežnem okusu s kompleksno aromo. Različne kmetije bodo imele nekoliko drugačne kave pod lastno blagovno znamko, vendar ne bi smele biti mešanice.

Priporočljivo praženje: srednje

Dobro uravnotežena, s srednjim telesom in razgibano kislino. Kava Kona pogosto razkrije maslene in začinjene lastnosti ter subtilne vinske tone z odličnim aromatičnim zaključkom.

3. KAVA NIKARAGVA

Letos je nova na seznamu Nikaragva, ki je razvila številne visoko ocenjene kave. Najboljše kave iz te najbolj ocenjene srednjeameriške države običajno kažejo note čokolade (temne, skoraj podobne kakavu) in sadja, kot so jabolka in jagode.

Priporočljivo praženje: temno

Temnejše praženje dopolnjujejo čokoladni in sadni okusi.

4. SUMATRA MANDHELING COFFEE

Zrna Sumatra Mandheling, ki kažejo polno telo in nizko kislost, so najbo lj znana kot gladka kava. Znana je tudi po svoji sladkosti in zeliščnem, zemeljskem okusu in kompleksni aromi. Kava se goji v regiji Lintong v severni osrednji Sumatri blizu jezera Toba.

Priporočljivo praženje: temno

Karamelizacija, ki se zgodi pri temnem praženju, pomaga pri posredovanju zemeljskega, zeliščnega okusa. Sumatranske kave so znane po tem, da so polnega telesa in imajo malo kislosti, zaradi česar so morda najboljša možnost kave z nizko vsebnostjo kislin.

5. KAVA SULAWESI TORAJA

Ta večdimenzionalna kava se goji v jugovzhodnem višavju Sulawesija. Kavna zrna Sulawesi Toraja, najbolj znana po svojem polnem telesu in bogatem, ekspanzivnem okusu, so zelo dobro uravnotežena in izkazujejo okusne note temne čokolade in zrelega sadja. Kislost je nizkega tona, a živahna z manj telesa kot sumatranska kava, čeprav nekoliko bolj kisla in z več zemeljskosti kot tipična kava Java Arabica.

Torajina rustikalna sladkost in utišane sadne note ustvarjajo globok in razgiban okus z ostro začinjeno kakovostjo, podobno kot najboljše sumatranske kave. Kava Toraja je obdelana po metodi Giling Basah z mokrim trupom.

Priporočljivo praženje: temno

6. MOCHA JAVA KAVA

Morda najbolj znana mešanica kavnih zrn, Mocha Java, vključuje arabsko (jemensko) kavo Mocha in indonezijsko kavo Java Arabica, dve kavi s komplementarnimi lastnostmi.

Najboljše jemenske kave Mocha izkazujejo živahno intenzivnost in prijetno divjost, ki jo dopolnjuje čista in svetla gladkost kave Java. Tradicionalna mešanica kavnih zrn Mocha in Java ustvarja kompleksno in vendar dobro uravnoteženo skodelico kave.

7. ETIOPSKA KAVA HARRAR

Začinjena, dišeča in težka etiopska kava Harrar je divje in eksotično kavno zrno, ki je suho predelana (naravna) kava Arabica, ki se goji v južni Etiopiji na nadmorski višini od 1350 do 1920 metrov.

Suha obdelava ustvari sadni okus, ki je podoben suhemu rdečemu vinu, močni kavi, ki ima drzen okus.

Priporočljivo praženje: srednje

Oster in drzen Etiopski Harrar prikazuje kompleksnost tonov začimb, vključno s kardamomom, cimetom, marelicami, borovničevo marmelado in kompotom. Nekateri Harrarji kažejo tone zelo bogate temne čokolade.

8. ETIOPSKA KAVA YIRGACHEFFE

Dišeča in začinjena, najboljša kavna zrna Yirgacheffe so znana po svojem sladkem okusu in aromi s srednje do lahkim telesom. Kava je mokro obdelana in pridelana na nadmorski višini od 1760 do 2010 metrov.

Etiopski yirgacheffee izkazuje svetlo kislost skupaj z intenzivnim, čistim okusom in kompleksnostjo cvetličnih not v aromi, morda pridihom popečenega kokosa, skupaj z živahnim pookusom in morda rahlim okusom oreškov in čokolade. Kava Yirgacheffe ima visoke cvetlične in citrusne tone.

Priporočljivo praženje: srednje temno

Če imate raje težko in sladko kavo, izberite srednje temno ali temno praženo, čeprav srednja praženje omogoča, da občutljive lastnosti kavnih zrn zasijejo in povečajo svetlo kislost.

9. GVATEMALANSKA KAVA ANTIGUA

Razred kavnih zrn Guatemala Antigua, ki rastejo na nadmorski višini več kot 1400 metrov, je znan kot Strictly Hard Bean in vključuje sorte Arabica Catuai (Coffea arabica var. catuai), Caturra (Coffea arabica var. caturra) in Bourbon ( Coffea arabica var. bourbon).

Izjemna vrhunska kava, Antigua izkazuje najboljše lastnosti gvatemalske kave za celotno telo (težja od običajne srednjeameriške kave) in začinjen okus, pogosto bogat in žameten.

Priporočljivo praženje: srednje

Gvatemalske kave so naravno gladke in okusne ter se odlično obnesejo pri srednjem praženju. Dobro pa se obnese tudi s temnim praženjem, ki v skodelici kave ustvari prijeten dimljen okus.

10. KENIJA AA KAVA

Očitno ena najboljših, vrhunskih kavnih zrn na svetu, ta je na seznamu zadnja, a vendar zagotovo ni najmanjša izmed najboljših kav na svetu. Kenija AA kavo gojijo na več kot 2000 metrov nadmorske višine na visokih planotah Kenije. AA se nanaša na največjo velikost zaslona v Kenijskem sistemu ocenjevanja kave s specifikacijami, da so zrna v premeru le nekaj več kot eno četrtino palca.

Priporočljivo praženje: srednje

Najboljše Kenijske AA kave imajo polno telo in močan, bogat okus s prijetno kislino. Velja za najsvetlejšo kavo na svetu. Aroma Kenije AA je dišeča s cvetličnimi toni, zaključek pa je vinski s prizvokom jagodičja in citrusov.

METODOLOGIJA

Nekateri bi rekli, da je stvar razprave, katere kave naj se imenujejo “Najboljše kave na svetu”.

Katere “premium” ali “gurmanske” kave so najbolj zaslužne za naziv najbolj ocenjenih kav, je manj sporno, kot si mislite. Nekatere kave so se skozi čas izkazale za zelo dobro ocenjene in dosledne.

Razumno je sklepati, da lahko najbolj dosledno visoko ocenjene kave imenujemo najboljše kave na planetu, vendar jih je treba sčasoma ponovno ovrednotiti – fantastične nove kave pridejo na trg vsako leto. Skupaj s prijavljenimi obsegi prodaje, ocenami strank in podatki o ponavljajočih se nakupih pri pražarjih, imajo najbolj priljubljene kave določen vpliv na uvrstitev najboljših kav.

Treba je opozoriti, da cene kavnih zrn niso vedno povezane s kakovostjo in da na najdražje kave vplivajo dejavniki, kot so skupna letna letina, težave pri izvozu zaradi konfliktov (kot v Jemnu), trgovinski embargo (kot v ZDA in Kuba), kvarjenje zaradi nepravilnega skladiščenja (kot je nedavna poplava v skladiščih Blue Mountain konec leta 2016) in trendi.

Stroški so običajno bolj povezani s pomanjkanjem zaradi blagovne znamke in pribitkov trgovinskih organizacij in vladnih predpisov, ne kakovosti.

Najboljše “blagovne znamke” kave tukaj niso upoštevane, saj so mešanice preprosto sestavljene iz več različnih izvorov in večina podjetij si trdo prizadeva, da to ostane skrivnost. Vsako od teh kav z enim izvorom je mogoče pripraviti tudi v espresso, zaradi česar je to tudi potencialni seznam najboljših espressov na svetu.

https://teahouse.si

Domača stram

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Naši izdelki

  Vsi produkti B2B ponudba Mnenja
  Copyright © 2023 Vse pravice pridržane